Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Jak přepsat elektřinu na nového majitele?

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , ,




Stěhování - nikdo ho nemá rád. Nabízíme vám pomocnou ruku při zařizování formalit spojených s přepisem elektřiny nebo plynu. Jak na sebe přepsat elektřinu, jaké formuláře k tomu potřebujete a je třeba při přepisu elektřiny přítomnost předešlého nájemníka bytu?



Pokud jste se právě přestěhovali do nového bytu, můžete si vybrat zda si ponecháte původního dodavatele nebo si zvolíte dodavatele nového.  V každém případě bude potřeba udělat tzv. přepis elektřiny nebo přepis plynu na vás jako nového nájemníka.

Vyhovují vám ceny a podmínky stávajícího dodavatele a přejete si navázat na smlouvu o dodávce elektřiny po předešlém nájemníkovi? V tomto případě můžete zahájit proces přepisu smlouvy. Pokud chcete ještě před tím zjistit, zda můžete najít podmínky ještě výhodnější, můžete nám nahrát vyúčtování nebo smlouvu předchozího nájemníka a my se vám během dne ozveme.  Tak i tak proces změny vypadá následovně:

Ukončení smlouvy se stávajícím odběratelem, předávací protokol

Každý dodavatel připravil k přepisu smlouvy trochu jiné dokumenty. Pokud jste se rozhodli využít stejného dodavatele, najdete pak vše potřebné pouze na jeho webových stránkách. V případě, že chcete dodavatele změnit, stačí pak podepsat pouze čestné prohlášení, kde prohlašujete, že na odběrném místě minulý nájemník již nebydlí, prostory nevyužívá aj. Dodavatelé mají pro takové případy připravené čestná prohlášení na svých webových stránkách, je ale možné využít i čestné prohlášení distributora nebo zvolit nějakou volnou formu. Na předávacím protokolu si pak stvrďte nejen předání bytu ale i stavů komodit na měřidlech. Přepis smlouvy můžete vyřídit i bez účasti původního majitele či nájemníka, postačí pokud vám dá k přepisu plnou moc a dodá z jeho strany potřebné dokumenty.

Formuláře potřebné k přepisu smlouvy

Formuláře plné moci stejně jako ostatní dokumenty naleznete na webových stránkách dodavatele. Stejně tak vám je můžeme zaslat my.  Každý dodavatel a distributor může požadovat trošku něco jiného, nicméně nejčastěji bude sestava formulářů vypadat takto:

  • Smlouva o připojení - smlouvu uzavíráte s distribuční společností, která spravuje dodávky na daném území.
  • Smlouva o sdružených službách dodávek elektřiny nebo plynu - jedná se tedy fakticky o smlouvu, na základě které vám bude nový dodavatel poskytovat dodávku elektřiny nebo plynu.
  • Čestné prohlášení, ukončení smlouvy původního zákazníka
  • Plná moc k jednání jménem původního majitele
  • Plná moc od vás pro vašeho nového dodavatele
  • Předávací protokol - takový formulář nemají všichni dodavatelé, pokud jej nedoložíte, bude vám přepis proveden odhadem. O přepis odhadem nestojíte, je totiž pravděpodobné, že odhad nebude odpovídat realitě a vy pak zaplatíte spotřebu někoho jiného.

Aby přepis elektřiny nebo plynu proběhl bez problémů budete potřebovat doložit i vztah k nemovitosti. Takový vztah prokážete kopií nájemní smlouvy nebo výpisem z katastru.

Co dělat, pokud vám něco chybí nebo se bojíte, že vše nedoložíte správně?

Určitě nepanikařte. Celá záležitost se díky obstrukcím ze stran majoritních dodavatelů mnohdy komplikuje. Budeme rádi pokud nás kontaktujete a my se pokusíme celý proces vyřídit s vámi. Přesvědčit se o naší pomoci pak můžete v našich referencích, kde o přepisu energií mluví hned několik našich zákazníků.

 




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!