Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Jakou technologii vařiče vybrat? Je nejlepší indukční vařič?

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , , ,




Při zařizování kuchyně vařícími a pečícími předměty nelze vždy použít variantu, která by se nám zdála nejlevnější. Záleží na regionu a tím i na připojení objektu k energiím, na velikosti našeho obydlí a na využitelném prostoru v našem domě. Podle toho si pak můžeme vybírat řešení, které se jeví jako nejúspornější, co do spotřeby elektrické energie, případně plynu.



Spotřeba elektrické energie a spotřeba plynu je záležitost individuální. Určitě nesmíme opomenout, že důležitým kriteriem je také četnost vaření a množství a složitost připravovaného jídla. Každý musí počítat s tím, že více zpracovaných potravin denně spotřebu energií zvýší a naopak jeden člověk s ohříváním potravin v minimálním množství má i minimální spotřebu energie.

Je dobré si všechny tyto faktory ovlivňující spotřebu energie uvědomit a zohlednit je při vybírání spotřebiče. U elektrického sporáku například můžeme vypínat přívod dříve a nechat jen zbylé teplo nebo si pořídit kvalitnější nádobí s rovným dnem či dobrým těsněním.

Jedním z nejdůležitějších faktorů při spotřebě elektrické energie je však technologie našeho vařiče či trouby, u které může docházet k nemalým ztrátám. Jak si tedy správně vybrat technologii našeho spotřebiče?

Máme možnost se rozhodnout pro technologii s plynem, elektřinou či indukcí. Velké množství energie se dostatečně nevyužije při prvotním rozehřívání nádoby. Zde záleží jednak na materiálu nádoby, ale hlavně na čase zahřívání. V tomto případě je bezkonkurenčně vítězem indukce, protože magnetické spojení hrnce a vařiče zajistí velmi rychlé prohřátí. Účinnost elektrického sporáku z litiny se pohybuje kolem 50% a u novějších typů se sklokeramickou deskou až na 60%. U indukce se pohybuje účinnost ohřevu až na 90% a naopak u plynu je to pouhých 35%. Z tohoto můžeme jednoznačně usuzovat na to, jak to bude se spotřebou energie.

Mnoho uživatelů nepřemýšlí o návratnosti svých investic. Pokud vaříte jen zřídka, investovat do indukčního sporáku není příliš dobrý nápad. Jeho pořizovací cena je poměrně vysoká a návratnost této investice může být i více než deset let, musíme počítat i s pořízením speciálního nádobí, ale jestliže patříte mezi aktivní kuchaře, tak to alespoň za zvážení určitě stojí. Sklokeramická deska i plyn mají nižší účinnost, vyšší spotřebu energie, ale díky přijatelnější pořizovací ceně budou asi tou nejčastější volbou pro běžné domácnosti.

Teď už byste měli být schopni si z nabízených možností vybrat to, co vám nejvíce vyhovuje a pokud se chcete detailně seznámit s možností úspory energie a finančních prostředků za ně vynaložené, určitě navštivte naše internetové stránky, kde vám naši specializovaní pracovníci rádi poradí a vy si můžete porovnat možnou úsporu.

Indukční vařič
+ Velká úspora elektrické energie.
+ Bezpečné, nenahřívají se.
+ Časová úsporaTechnologie vařiče

- Vetší pořizovací cena.
-Speciálně upravené nádobí
-Možnost poškození citlivých věcí na elektromagnetické vlny

Elektrický vařič
+ Velká úspora energie
+ Dobrá čistitelnost
+ Přijatelná cena

- Nebezpečí spálení
- Delší doba rozehřátí plotýnky

Plynový vařič
+ Citlivost na regulování teploty
+ Nízká spotřeba energie(cena plynu)

- Riziková manipulace s otevřeným ohněm
- Horší přístupnost při čištění

Pokud na svůj vysněný vařič teprve šetříte, zkuste s námi ušetřit na jeho významnou část změnou dodavatele energií.




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!