Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Srovnání cen energií jako nejlepší prostředek hlídání cen

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , ,




Víte, že díky porovnání cen elektrické energie a případná změna dodavatele elektřiny vám může ročně ušetřit tisíce korun? Pokud vám elektrický proud vysává peněženku více, než byste chtěli, srovnání cen dodavatelů plynu a elektřiny vám pomůže, abyste se správně rozhodli.



Zdražování se už netýká jen potravinářského průmyslu ale určitě jste zaznamenaly zdražení cen u elektřiny a plynu. Přistoupili jste nechtěně na nabídku od zprostředkovatele? Donutili vás svou neodbytností „pouliční“ prodejci a upsali jste se nějaké společnosti? Pojďme si říct několik rad, jak se proti tomuto bránit a jak se případně chovat v situaci, kdy jsou dodavatelé elektrické energie proti nám.

Částečně se můžete zvyšování cen energií bránit přechodem k jiným dodavatelům. Před tímto krokem bychom si měli ale nejdříve přímo na infolince zjistit, jak změnu provést a čeho se změny týkají a zda se nelze s původním dodavatelem domluvit jiným způsobem než je přímo změna dodavatele elektřiny. Pokud se s dodavatelem na žádném akceptovatelném řešení nedohodnete, tak zde je na místě právě změna dodavatele plynu či elektřiny. Tím nemáme na mysli to, že se upíšeme prvním dealerům, kteří obcházejí domácnosti za účelem své provize a nechají nás podepsat nevýhodné smlouvy. Je však možné si vybrat, podkladů na internetu najdeme dostatek. V dnešní době se do popředí začali dostávat internetové kalkulačky pro různá srovnání cen dodavatelů elektřiny nebo také internetové aukce energií, ve kterých lze rovněž sehnat výhodnou nabídku. Jen musíme odlišit reklamní demagogii firem od seriózního srovnání. V první řadě si musíte dát pozor a opravdu přesně si zjistit, kolik za elektřinu a plyn platíte a zda nenastala nějaká změna na vašem výpisu za elektřinu a plyn. Změna ceny, kterou můžeme ovlivnit, se týká vesměs jen ceny čisté energie, nikoliv přepravy a dalších složek. Pokud jste zde shledali nějakou neohlášenou změnu oproti normálu, neváhejte a začněte problém řešit. Ze zákona máte právo odstoupit od smlouvy v případě, že vás na tuto změnu dodavatel neupozornil, tři měsíce po aplikování těchto změn. Jestli se vás tento problém netýká, ale dostali jste upozornění na nějaké změny, které budou probíhat, zjistěte si patřičné informace a pokud se vám daná cena, která byla takto změněna nelíbí, i zde máte ze zákona právo odstoupit, a to deset dní před aplikováním změn.

Pokud máte smlouvu se svým dodavatelem uzavřenou na dobu neurčitou, není výpověď žádný problém, lze ji vypovědět s tříměsíční výpovědní lhůtou. Horší situace nastane u smluv, které jsou uzavřeny na dobu určitou, které lze ve většině případů předčasně vypovědět jen pod sankcí. Problém není ani v případě, pokud vám do konce kontraktu zbývá třeba i víc než rok. Nějakou dobu trvá, než se změna energií rozběhne a energie bývají zpravidla tím levnější, čím dříve je nakoupíte.

Změny cen si tedy nemusíme nechat líbit, pokud je na trhu lepší nabídka! Noví dodavatelé plynu a elektrické energie nás s otevřenou náručí přijmou. Veškeré informace o platných změnách, zvýšení cen elektřiny či plynu by měl každý dodavatel mít zřetelně a viditelně umístěné na svých webových stránkách či při podepisování smlouvy a mělo by být snadné se ve smlouvě orientovat. Toto je jedno z pravidel, podle kterých byste se měli při výběru dodavatele řídit.

Porovnání dodavatelů PLYNU
Porovnání dodavatelů ELEKTŘINY




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!