Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Elektřina bude v roce 2018 dražší. ERÚ zvedá ceny distribuce již třetí rok v řadě.

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , ,




Po prozkoumání cenového rozhodnutí ERÚ, kterým se stanovují ceny regulované části (dá se to říct i složitě: za související službu v elektroenergetice odběratelům ze sítí nízkého napětí) každé faktury za elektřinu v ČR, máme špatné zprávy. Regulovaná složka bude dražší. O tom, z čeho se skládá faktura elektřiny jsme psali třeba zde. Významnou složkou faktury (cca 60%) je právě regulovaná složka. Tu každý rok na podzim vyhlašuje ERÚ. Takřka na 100% tedy již dnes můžeme říct, kolik vás v příštím roce bude regulovaná část faktury stát.

Tímto článkem doplňujeme naši predikci vývoje cen elektřiny, kterou jsme začali minulý týden. Neradi malujeme čerta na zeď, ale elektřina v roce 2018 bude dražší.



Rok se s rokem sešel a ERÚ vydalo nové cenové rozhodnutí o regulované složce ceny. Prakticky každý zákazník připojený na síť nízkého napětí připlatí v roce 2018 za elektřinu o pár stovek až tisícovek více.

První věc, která nás upoutala je navýšení měsíční částky za jistič. Na ní je patrné, že cena se tentokrát nezvedala kontinuálně, ale skokově s narůstající hodnotou jističe. Úřad uvádí,že cena se zvedne průměrně o 2,5%.

Zdražení našeho průměrného zákazníka

V řadách našich klientů není bohužel dost silný reprezentativní vzorek domácnosti z jiných distribučních území než z distribuce ČEZ. Výpočty jsme tedy prováděli výhradně na tomto distribučním území. Průměrná domácnost, která elektřinou netopí si připlatí za elektřinu o 422,- více. Pozor jedná se o částku bez DPH a stále v ní není připočítaná cena elektřiny jako takové. Pokud elektřinou topíte připlatíte si řádově o 1 000,- korun. Zde se výpočet liší podle vaší distribuční sazby. Méně si připlatí ti, co investovali do tepelných čerpadel.

Přibližně ke stejným výsledkům dojdeme i u firem, které využívají jedno-tarifní sazby. S malou spotřebou je zdražení takřka stejné jako u domácnosti, tedy průměrně o 546,- Kč. Výrazně si připlatí zákazníci se sazbou C03d, kde znatelně zdraží měsíční poplatky za jistič. Pro tyto zákazníky je i typická vyšší spotřeba, která přímou úměrou navyšuje zdražení. Za jednu přenesenou MWh si průměrně zaplatí o 50,- víc.  Ve spotřebě u zákazníků s distribuční sazbou C45d a jí podobných variant jsou značné rozdíly a tak jsme se rozhodli takové číslo nepočítat. Navýšení ceny elektřiny bude však minimálně o 8%. Kompletní srovnání cen elektřiny na míru vám rádi uděláme osobně, nebo do emailu.

Zdůvodnění úřadu

Graf vývoje cen eleketřiny v roce 2017. Zdroj: Tisková Zpráva ERÚ

Graf vývoje cen elektřiny v roce 2017. Zdroj: Tisková Zpráva ERÚ

ERÚ k rozhodnutí přidal i pěkně zpracovaný dokument, ve kterém své rozhodnutí zdůvodňuje.

Jako první důvod úřad zmínil obecně zvyšující se cenu energií, která v roce 2017 opravdu výrazně vzrostla. Jakým způsobem cena komodity ovlivňuje cenu transportu úřad neuvedl.

Vcelku oprávněným důvodem jsou plánované investice do sítě, které se pro příští rok odhadují na bezmála 19 mld. korun. Takové investice mají za cíl mimo jiné zvýšit kvalitu dodávané elektřiny koncovým zákazníkům.Nedokážeme si sice představit jak přímo můžeme změřit zlepšení kvality, věříme však tomu, že z průměrně jednoho ročního výpadku v chatové oblasti se stav zlepší a výpadky nebudou žádné. 

Předpokládá se, že spotřeba průměrného zákazníka vzroste o 2%. Takové navýšení logicky zvyšuje nároky na síť a její kvalitu, tím se zvyšuje i cena přenosu. Úřad zároveň ponižuje složky ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie. (OZE)

Polepší si vysoké napětí

Na internetu si chybně můžete přečíst, že firmy si polepší. Taková informace je však zavádějící a nese se na současné vlně proti-podnikatelských nálad. Polepší pouze podniky, které odebírají ze sítě VN. Těmto podnikům klesne poplatek na podporu výkupu, který se odvíjí od přenesených MWh. Samozřejmě podniky bez hodin, připojené do sítě bez trafostanice známe, není jich však velké procento, jsou typické spíše vysokou spotřebou než častým výskytem.

Kompletní cenové nařízení si můžete přečíst na stránkách ERÚ nebo vám jej přikládáme zde:

Označená jsou podle roku, ve kterém je úřad vydal. Rozhodnutí 2017 je tedy to na rok 2018.




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!