Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Parametry smluv o dodávce energií

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , ,




Často se nás ptáte na pojmy okolo smluv. Snažili  jsme se vypsat ty nejzákladnější včetně jejich variant a shrnout důvody proč takové parametry chtít nebo ne. Pokud vás napadne další, klidně nám jej napište do chatu.



Doba trvání smlouvy

Smlouvy na dobu určitou jsou smlouvy, kde se zákazník zavazuje odebírat energii po určitou dobu. Naproti tomu smlouvy na dodávku energií na dobu neurčitou jsou smlouvy bez závazku, teoreticky zákazník může změnit dodavatele kdykoliv chce, musí ale počítat s tím, že před koncem smlouvy běží výpovědní lhůta dlouhá obvykle tři měsíce. Výpovědní lhůta běží samozřejmě i smluv s dobou určitou. Každý dodavatel si však stanovuje trochu jiné podmínky výpovědi. Obvykle stačí doručit výpověď měsíc před skončením účinnosti smlouvy. Pokud výpověď nezašlete, je vysoce pravděpodobné, že vám dodavatel smlouvu prodlouží sám. Pokud by tak neučinil, ocitnulo by se vaše odběrné místo bez dodavatele a po čase by distributor odebral měřidlo.

Doba platnosti ceníkuPodpis[1]

  • Produktová řada
  • Platnost ceníku
  • Účinnost a doba platnosti

Vlastní smlouva začíná platit termínem, kdy nabývá účinnosti. To bývá zpravidla s termínem zahájení dodávky. Pokud pak na smlouvě nemáte přímo datum konce platnosti smlouvy a dodavatel dobu vyjádřil spíše frází "na 2 roky" bude termín konce smlouvy 2 roky po zahájení dodávek. Datum zahájení dodávek hledejte spíše v aktivačním dopise než na smlouvě, může se lišit. Pozor na platnost ceníku. Většinou dominantní dodavatelé na smlouvě uvádí jen produktovou řadu ceníků. Je to zejména kvůli budoucím verzím, dodavatel takové ceníky vydává většinou s platností na rok nebo dva, po skončení platnosti ceníku vám tak automaticky změní na nový. Pokud jej nezavazuje nějaká klauzule ve vaší smlouvě, může nový ceník vypadat jakkoli. Doba platnosti ceníku není pro dobu platnosti smlouvy vůbec zavazující.

Jaké parametry smlouvy chtít:

  • Ideální smlouva je na dobu neurčitou, závazek však může vykompenzovat skvělá cena. Nedoporučujeme však podepisovat smlouvy na delší dobu než 3 roky, pokud se vám to opravdu nevyplatí.
  • Ceník by měl být platný celou dobu trvání smlouvy nebo by měl obsahovat klauzule, které vás chrání před dramatickým zvýšením ceny.
  • Den konce platnosti může být na smlouvě i jasně a zřetelně napsán. Preferujte tedy tuto variantu. Pokud vám dodavatel nevyhoví, chtějte znát přesný termín konce platnosti smlouvy předem.
  • Cena elektřiny ne plynu může být na smlouvě uvedená přímo. Pokud není, chtějte ceník do ruky a zkontrolujte si, zda bude platiti celou dobu nebo jej dodavatel může dodatečně změnit.

 

Smlouva o sdružených službách dodávky

Často se nás ptáte, proč je to "Smlouva o sdružených službách dodávky". Aby vám dodavatel mohl fakturovat jak distribuci tak i obchodní část dodávky, je nutné aby s vámi uzavřel podobně se nazývající smlouvu. Ta mu umožní fakturovat vám v zálohách i část určenou pro distributora, který za přenos elektrické energie vystaví vyúčtování rovnou vašemu dodavateli. Pokud by jste tuto variantu nechtěli, můžete zvlášť podepsat smlouvu o připojení a smlouvu o dodávce. Distributor vám tedy vystaví vyúčtování přímo a dodavatel zase vyúčtuje jen část za odebrané množství energie. Tato varianta je však prakticky nevyužívaná.

 

 

 

 




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!