Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

ERÚ zkontroluje tisíce smluv o dodávkách energií

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , , , ,




ERÚ zahajil šetření, ve kterém si od obchodníků vyžádal několik tisíc smluv o dodávkách energií. ERÚ tak koná v době, kdy je problematika podomního prodeje energií mediálně aktuálním tématem. I přes to je to vítaná aktivita úřadu, který tak měl konat už dávno.



Energetický regulační úřad (ERÚ) zahájil jedno z dosud nejrozsáhlejších šetření, při kterém si od obchodníků vyžádal několik tisíc smluv o dodávkách energií. Je to v souvislosti s případy, ve kterých tzv. šmejdi nabízeli změnu dodavatele energií za výhodnějších podmínek a k tomu úsporné žárovky jako dárek zdarma. Pokud poté spotřebitel od smlouvy odstoupil, požadovali 2000 Kč za žárovku. -- Zdroj ČTK

logo_bezne_uziti_239WB[1]Dle ČTK zahajuje ČOI i ERÚ šetření těchto smluv díky narůstajícímu počtu zákazníků, kteří se na ně v případech, kdy prodejci elektřiny a plynu využili nekalých praktik. Mediálně známá je především kauza "Žárovky", kdy prodejci energií zavázali zákazníka Žárovkou. Tu mu věnovali darem s kupní smlouvou, kde žárovka byla zdarma pokud k novému dodavatele přejde. V opačném případě zákazník musel uhradit smluvní cenu žárovek v hodnotě několika tisíc korun. Tohoto triku hojně využívali prodejci hned několika společností mezi které patřily i ty velké nealternativní.

Šetření ještě neznamená kladný výsledek. Viník se hledá obtížněji než se zdá. Sporné je především, kdo je z nekalé obchodní praktiky vinen. Obchodník, který smlouvu předložil nebo společnost, která ji posvětila a vytěžila z ní nové zákazníky? Je důležité si uvědomit,  že praktiky jako "žárovky" využívali, dodavatelé energií jako prostředek, jak donutit zákazníka přejít za každou cenu. (Přímo i nepřímo) I v případech, kdy zákazníkům energetický zákon umožňuje odstoupit bez sankce tak může zákazníka sankce donutit k dodavateli přejít.

Stát se problematikou v posledních měsících zabývá. Aktuálně sledujeme dění kolem novely energetického zákona a slyšet je i o novém zákoně o ochraně spotřebitele.

I nekalá obchodní praktika tak může být důvodem ke změně dodavatele elektřiny nebo plynu.

 




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!