Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Zima přichází a ceny rostou - Šmejdi v energetice znovu oživájí

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , , ,




Ceny energií rostou na burze i v maloobchodním měřítku. Řada dodavatelů vydala nové ceníky už v první polovině roku, další se teď přidávají. Nárůst je patrný také u indikativní ceny plynu pro poslední čtvrtletí roku 2018, kterou dnes zveřejnil Energetický regulační úřad. Zkušenosti z praxe přitom v minulosti ukázaly, že právě růst cen přeje podomním prodejcům energií, telefonickému prodeji nebo třeba aukcím. Jde o formy prodeje, které typicky patří mezi nejrizikovější způsoby uzavírání smluv v energetice.



Často se nás ptáte na věci spojené se stále aktuálnějším tématem "Šmejdi v energetice". Tomuto tématu se nyní věnují i v poslanecké sněmovně.

ERÚ vydal nedávno Desatero obrany před šmejdy v energetice, které upozorňuje zákazníka na rizika spojená s podomním prodejem. Desatero především upozorňuje na fakt, že prodejci energií mohou postupovat způsobem, který obchází energetický zákon a zákazníci se pak těžko domáhají svých práv. Především bychom rádi upozornili na fakt, že způsoby jak obejít energetický zákon jsou ve skutečnosti reakcí na literu zákona, která z dodavatelů dělá zarputilé a za všechno odpovědné padouchy a naopak ze spotřebitele, neschopné a nesvéprávné oběti. Nesnažíme se tu zastávat obchodníků, kteří využívají těchto nekalých praktik, jen reflektujeme vlastní zklamání z toho, že zákonodárce až příliš bojuje za práva těch, co si nečtou, co podepisují a naopak skupinu firemních zákazníků, která je mnohdy ve stejné situaci, bez důvodně ignoruje a odpovědnost přelévá na ně.

Odstoupení od smlouvy do 14 dní od podpisu

Každá smlouva, kterou podepíšete je pravděpodobně vypověditelná do 14 dní. Pokud ve smlouvě najdete něco, na co vás prodejce neupozornil, odstupte od ní ihned! Podepsat znovu ji můžete kdykoli. Jak správně odstoupit od takové smlouvy naleznete v tomto článku. Svůj záměr neoznamujte, ale nechte si potvrdit přijetí výpovědi. Klidně několik dní po zaslání.

Ověřte si, zda je pravda, co prodejce říká.Výpověď energie

Všichni velcí dodavatelé nabízí často možnost ověřit totožnost obchodního zástupce, telefonicky nebo na svých stránkách.

Vyvázaní se s nevýhodné aukce nebo výběrového řízení

Často se nás také dotazujete na možnosti vyvázání se z výběrového  řízení nebo aukce, která je pro vás nevýhodná. Pokud jste propásli lhůtu 14 dní na odstoupení rozmyslete se, zda vám výsledek výběrového řízení přináší alespoň nějaký přínos. Pokud ano, nebojte se změny. Zpravidla je jednodušší dohodnout se na změně podmínek přímo s dodavatelem, nežli se dožadovat odstoupení od smlouvy se zprostředkovatelem aukce nebo výběrového řízení.  Pokud jsou pro vás podmínky aukce nepřijatelné , nebo jste smluv podepsali hned několik, obraťte se na někoho kdo vám pomůže.

  1. Určitě doporučujeme začít komunikovat s vítězným dodavatelem.  Často dodavatelé neví, jakým způsobem přihlášky jejich prodejci sepisují a tato zpětná vazba pro ně může být důležitá především při rozhodování, zda s prodejcem dále spolupracovat.
  2. Můžete se obrátit na právníka. Taková právní pomoc však může být nákladná a s nejistým koncem.
  3. Kvalitní projekt, který e specializuje na pomoc lidem v energetické nouzi je Energetické Gestapo. Ani to vám sice nepomůže zdarma, přesto vám však může pomoci osvobodit se ze spárů energetických šmejdů.

Poslední velmi důležitou radou, které přikládá důležitost i desatero ERÚ je :

Nebuďte pasivní! Případné spory s dodavatelem neodkládejte, řešte je hned zpočátku.

Můžete se také obrátit na nás, velmi rádi vám poradíme nebo vás odkážeme na někoho, kdo vám poradí ještě lépe.




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!