Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Rozložení cen energií pro rok 2019

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , , , , , ,




Regulované složky cen energií se v  příštím roce změní minimálně, tj. o jednotky procent. Svou stabilitou tak alespoň částečně vykompenzují dopady prudkých výkyvů, které do koncových cen přenáší neregulovaná složka, jejíž výši stanoví dodavatelé na základě velkoobchodních tržních cen. Patrný je tento efekt zejména u elektřiny na hladině nízkého napětí, kde regulaci podléhá – podle typu odběru – přibližně 55 % z výsledné ceny. U plynu je odpovídající podíl u maloodběratelů a domácností zhruba 25 %, v průměru pro všechny kategorie zákazníků přibližně 22 %.

Zdroj citace a grafů: ERÚ



Cenová rozhodnutí o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou plynu a elektřiny na rok 2019

Počátkem týdne ERÚ vydal nová rozhodnutí týkajících se regulovaných plateb na rok 2019.  Regulovaná složka tvoří bezmála 55% konečné ceny elektřiny a asi 25% konečné ceny plynu. Jsou v ní zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbytek konečných cen tvoří obchodní část, kterou stanovují jednotliví dodavatelé. Jak rozdělení ceny funguje se můžete dočíst ve článku: Cena elektřiny nebo plynu aneb za co vlastně platíte?.

Zákazníci nemohou distributora změnit, leda tím že se přestěhují do jiné distribuční oblasti. Nezbývá nám tedy, než se zdražením smířit. Zvýšení distribuční ceny tedy neumožňuje odstoupení od smlouvy.

graf_elektrograf_plyn

Grafy: Složky cen energií pro maloodběratele a domácnosti v roce 2019, Zdroj ERÚ

Předpokládaný dopad na zákazníka je v řádu jednotek procent. Zdražování distribuce však přichází v době, kdy dodavatelé elektřiny zdražují díky masivnímu růstu cen energií na burzách. Jaký dopad zdražování bude mít přímo na vás, vám rádi spočítáme spolu se srovnáním dodávek.

Zdražování distribuce 2018

Změny regulovaných plateb se liší podle distribuční oblasti. Zatím co nejvyšší nárůst regulovaných poplatků pocítí zákazníci na distribučním území E.ON Distribuce u Elektřiny, zákazníci stejné distribuční společnosti u plynu pocítí pokles a to skoro o 5,5%.

Přehled nárůstu cen je uveden v tabulce.

Nemenší dopad pocítí obyvatelé Prahy

Pražané letos zdražení regulovaných poplatků prakticky nepocítí. Přenos elektřiny a s ním související poplatky podraží o 0,5%. Regulované platby u plynu pak porostou jen o 0,15%.

Cenová rozhodnutí můžete najít na stránkách ERÚ.




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!