Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Jak často dělat revize kotle? - Přehled povinných revizí

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , , , , ,




Pokud vytápíte plynem nebo pevnými palivy, máte zákonnou povinnost provádět pravidelné revize nebo kontroly. Ty se netýkají pouze majitelů elektrokotlů, které jsou konstrukčně jednodušší a neprobíhá v nich žádné spalování.



Proč servisovat/revizovat kotel? revize plynového kotle

Podle průzkumů provádí revizi kotle až 95% majitelů plynových kotlů data o kotlech na tuhá paliva se nám nepodařilo dohledat. Alarmující je však četnost těchto revizí, většina majitelů totiž zve technika k revizi méně než 1x za 3 roky.

Zprávu o provedené revizi kotle mohou kontrolovat obecní úřady, pojišťovny nebo distributor plynu. Pokud nastaven problém může samozřejmě tento doklad vyžadovat také pojišťovna či policie. Kotel bychom si ale měli nechat servírovat minimálně jednou za rok nejen kvůli povinnosti vůči úřadům, ale v prvé řadě kvůli svému vlastnímu zdraví. Otrav spalinami i havárií způsobených výbuchem kotle v poslední době bohužel přibývá, i když se řadě těchto tragédií dá pravidelným servisem předejít.

Plynové kotle - pravidelná roční revize

Majitelé plynových spotřebičů mají jedinou zákonnou povinnost: provést jednou za tři roky takzvanou provozní revizi, při které odborný technik zjistí těsnost rozvodů plynu a připojených zařízení. Toto nařízení se však vztahuje pouze na právnické osoby a fyzické osoby - podnikatele. Na plynových zařízeních, která jsou v osobním užívání občanů, není zákonná povinnost provádět revize a kontroly zákon však nařizuje spotřebič užívat bezpečně. (Nedefinuje ovšem, co přesně to znamená)

Výrobci kotlů doporučují provádět každoročně servisní prohlídku kotle, která spočívá zejména v jeho seřízení a vyčištění. Každoroční údržba a servis kotle významně snižuje jeho spotřebu a také je předpokladem k dlouhé životnosti zařízení. Nové typy kotlů si pravidelnou revizí podmiňují záruku. Revizi plynových kotlů vám však velmi pravděpodobně nařizují všeobecné podmínky vaší pojistky domácnosti nebo nemovitosti.

  • Povinná revizní kontrola - 1x za 3 roky (firemní subjekty)
  • Servisní kontrola - 1x ročně (doporučeno)
  • Povinné čištění spalinové cesty - 1x ročně
  • Povinná kontrola spalinové cesty - 1x ročně

Kotle na pevná paliva - pravidelná roční revize

Podle zákona o ochraně ovzduší musely do konce roku 2016 projít všechny kotle na pevná paliva revizní kontrolou. Tato povinnost se týkala všech typů kotlů na pevná paliva a za její nedodržení hrozí pokuta až 50.000 korun. Dále platí povinnost provádět tuto kontrolu pravidelně každé tři roky. Kontrolu musí provést proškolený technik, nejlépe doporučený přímo výrobcem kotle.

  • Povinná revizní kontrola - 1x za 3 roky (všichni provozovatelé)
  • Servisní kontrola - 1x ročně (doporučeno)
  • Povinné čištění spalinové cesty - 3x ročně (2x u sezónního provozu)
  • Povinná kontrola spalinové cesty - 1x ročně

opravaKomíny a spalinové cesty - pravidelná roční revize

Kromě samotných kotlů mají jejich majitelé povinnost nechat odborně zkontrolovat také komíny neboli spalinové cesty. U kotlů na pevná paliva pro rodinné domy s výkonem do 50kW je povinnost provádět čištění spalinové cesty 3x ročně nebo 2x v případě sezónního provozu. Čištění lze provádět svépomocí, ale vždy povinnost provést 1x za rok kontrolu spalinových cest platí, kterou může provádět pouze odborník. U kotlů na plynná paliva platí zákonná povinnost provádět každoročně odbornou kontrolu i čištění spalinových cest, tedy “komínků” vedoucích ze zařízení. Tyto úkony provádí rovněž kominík, nikoliv servisní technik - topenář.

Kolik stojí revize plynového kotle? Jaký je rozdíl mezi revizí a servisem kotle?

V závislosti na značce, regionu a případně i konkrétní firmě se cena pravidelné revize pohybuje od 1 000,- Kč do 2 500,- Kč. Starší typy kotlů, bývají zpravidla levnější, protože není třeba provádět měření analyzátorem. Zda se jedná o servis nebo revizi je pak složité určitě. Různí technici pod těmito slůvky schovávají rozličná označení a dle našeho průzkumu i jim samotným tyto pojmy splývají. (Kontaktovali jsme několik firem, které sami nedokázali na tuto otázku odpovědět). Vyzrajte na ně- objednejte si revizi se servisem současně! V našem článku však vnímáme servis jako úkon technika za účelem prodloužení životnosti, správného seřízení či opravu spotřebiče. Revize pak souvisí s vydáním revizní správy potřebné pro úřady či pojišťovny.

 

 




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!