Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Pronájem bytu Prostějov – hlavní důvody, proč žít ve městě s nejnižší mírou nezaměstnanosti v kraji

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky:




Pokud žijete v Olomouckém kraji, pronájem bytu v Prostějově pro Vás bude tou nejlepší volbou. Je to dáno tím, že v okrese Prostějov je nejnižší podíl nezaměstnaných osob v kraji a nachází se rovněž i pod celorepublikovým průměrem. V článku jsme provedli srovnání některých okresů. Uvedli jsme hlavní důvody, proč je Prostějov vhodným místem pro život a vysvětlili jsme si, proč se vymyká trendu, který je v kraji dlouhodobě nastaven.



Hlavní důvody, proč hledat pronájem bytu

Ve prospěch města hovoří především nízká míra nezaměstnanosti v porovnání s ostatními obcemi kraje. Je tu také levné bydlení, kvůli kterému se sem stěhují lidé z Olomouce. Obyvatelé Prostějova si pochvalují také nízkou kriminalitu.

Nízká úroveň nezaměstnanosti

Okres Prostějov vykazuje dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v porovnání ostatními částmi kraje. K březnu 2019 byl podíl nezaměstnaných osob na úrovni 2,2 %. Okres se díky tomu dostal pod celorepublikový průměr, který je na úrovni 3 %.

V přehledu níže jsou porovnány vybrané okresy Olomouckého kraje, které dosahují nejlepších a nejhorších výsledků. Údaje jsou platné k březnu 2019.

OkresMnožství nezaměstnanýchPočet volných pozicPočet uchazečů na jedno volné místoPodíl nezaměstnaných osob [%]
Jeseník1 4803634,15,3
Šumperk2 9071 6931,73,5
Prostějov1 7112 2150,82,2
Olomouc4 2634 3921,02,6
Olomoucký kraj13 72310 7091,33,1

Z tabulky vyplývá, že je kraj obecně nad průměrným republikovým podílem. Krajské město a Prostějov jsou jedinou výjimkou. Počet nezaměstnaných osob je zde nižší než množství volných pracovních pozic.

PROČ SE PROSTĚJOV VYMYKÁ TRENDU V KRAJI

Působí zde řada zahraničních společností a město může novým investorům stále nabídnout dostatečnou plochu pro podnikání v rozsáhlé průmyslové zóně v jihovýchodní části města, kde našly uplatnění stovky obyvatel Prostějova.

Zahraniční investory láká strategické umístění průmyslové zóny ve středu Moravy a kvalitní, levná pracovní síla.

Průmyslová oblast se nachází v blízkosti dálnice, která spojuje města Olomouc a Brno.

Mezi největší zahraniční společnosti, které na Prostějovsku působí, patří Mubea či Windmӧller & Hӧlscher. Plán na výstavbu haly pro 600 zaměstnanců největšího zaměstnavatele Mubea na Prostějovsku.

Nízké náklady na bydlení

Od roku 2011 nedošlo ve městě k žádnému meziročnímu navýšení nájemného ani pachtovného.

Od roku 2017 došlo v Olomouckém kraji k výstavbě nových bytových jednotek. Tato skutečnost se týká i města Prostějov, které již na začátku roku 2019 zveřejnilo informaci o tom, že nové byty jsou již k dispozici.

Náklady na bydlení jsou zde v porovnání s ostatními městy České republiky hodně nízké.

V Olomouckém kraji se průměrná výše nájemného snižuje. V srpnu 2018 se výše nájemného pohybovala v průměru kolem 12 828 Kč. O rok později se tato částka snížila na 11 944 Kč.

V Prostějově lidé za byt v panelovém domě o velikosti 1+1 zaplatí v průměru 4 000 Kč. Nájemné za byt v cihlovém domě se pohybuje kolem 5 000 Kč. Cena bytů 2+kk je pak nejčastěji kolem 6 000Kč. Celkové měsíční nálady se následně zvýší ještě o energie.

Nevýhodou je, že nabídka nepokrývá poptávku. Město by potřebovalo zahraničního investora, který by zajistil levné bydlení. To by následně mohly využít zejména zahraniční firmy pro své zaměstnance.

V průmyslové zóně, která na Prostějovsku brzy oslaví 20 let svého působení, se nachází řada zahraničních firem, které nabídly práci v průmyslu stovkám lidí. Město je pro investory atraktivní zejména pro svou strategickou polohu a kvalitní pracovní sílu. Z článku jste také zjistili, jaká je v současné době situace s nájemními byty.

Tip: Kde v ČR se žije nejlépe.

Přestěhovali byste se z Olomouce do Prostějova kvůli nižšímu nájmu i za cenu, že byste museli denně dojíždět do zaměstnání?




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!