Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Distribuční sazby u elektřiny - kterou zvolit do domácnosti?

Publikováno: Kategorie: Elektřina, EnergieŠtítky: , ,






Dvoutarifní distribuční sazby jsou zejména pro ty domácnosti, které elektřinou topí, ohřívají vodu nebo mají tepelné čerpadlo, což je přímo podmínkou pro přiznání některých tarifů. Levné časy stanovuje distributor.

Přehled distribučních sazeb

D01d a D02d jsou jednotarifní sazby vhodné zejména po domácnosti, které elektřinou svítí a napájí běžné spotřebiče a nemusí se u nich nic prokazovat.
Distribuční sazba D25d se hodí pro domácnosti využívající bojler a levnější proud mají 8 hodin denně.
D26d je vhodná pro akumulační ohřev vody nebo vytápění objektu a levnější tarif platí opět po dobu 8 hodin denně.
D35d a D45d počítají s částečným nebo kompletním vytápěním na elektřinu a nízký tarif mají 16 nebo 20 hodin denně.
D55d a D56d jsou určené pro domácnosti s tepelným čerpadlem a levnější proud mají 22 hodin denně.
D61d je nejvýhodnější pro chalupáře, protože levnější elektřinu nabízí o víkendu.

Přehled distribučních sazeb a jejich podmínek velmi hezky uvádí tento dokument z dílny ČEZu. Jeho původní a složitější verzi si ale můžete kompletně prostudovat na stránka ERÚ.

Distribuční sazby pro domácnosti

Kdy začíná noční proud? Kdy vám spíná nízký tarif?

Pokud vás zajímá v kterou denní dobu vám spíná vysoký a nízký tarif (noční a denní proud), dá se to jednoduše zjistit na stránkách konkrétních distributorů. Zpravidla po zadání povelu měřidla vám stránky zobrazí diagram, podle kterého jednoduše zjistíte v jakou dobu levnější tarif začíná. Pokud budete někdy takovou informaci hledat sami, hledejte termín "spínání HDO". Jaký povel se vás týká zjistíte přímo na měřidle (hodinách).Distribuční území ČEZ

Změna časů nízkého tarifu (nočního proudu) není možná. Více o časech a o spínání nízkého tarifu v tomto článku.

Proč nízký tarif existuje? Proč se dělí elektřina na NT a VT?

Poptávka po elektřině se v průběhu dne mění. Aby nebylo nutné posilovat výrobní kapacity elektráren a kapacity přenosových vedení kvůli několika hodinám špičkové poptávky denně, vznikla myšlenka přesunu provozu elektrotepelných spotřebičů právě do doby nízkého využití. Proto byly zavedeny dvoutarifní sazby (vysoký a nízký tarif).

Dříve bylo časové rozdělení platnosti tarifů pevné. Tarify byly přepínány spínacími hodinami u elektroměru podle předem nastaveného času. Protože spotřeba se nemění jen v rámci jednoho dne ale i v průběhu roku, jsou distributoři nuceni časy spínání v průběhu roku měnit. Myšlenka zůstává stejná, v časech, kdy o elektřinu není takový zájem, sepnou stroje které přebytečnou elektřinu spotřebují a naopak.




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!