Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Jakou technologii vařiče vybrat? Je nejlepší indukční vařič?

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , , ,




Při zařizování kuchyně vařícími a pečícími předměty nelze vždy použít variantu, která by se nám zdála nejlevnější. Záleží na regionu a tím i na připojení objektu k energiím, na velikosti našeho obydlí a na využitelném prostoru v našem domě. Podle toho si pak můžeme vybírat řešení, které se jeví jako nejúspornější, co do spotřeby elektrické energie, případně plynu.



Spotřeba elektrické energie a spotřeba plynu je záležitost individuální. Určitě nesmíme opomenout, že důležitým kriteriem je také četnost vaření a množství a složitost připravovaného jídla. Každý musí počítat s tím, že více zpracovaných potravin denně spotřebu energií zvýší a naopak jeden člověk s ohříváním potravin v minimálním množství má i minimální spotřebu energie.

Je dobré si všechny tyto faktory ovlivňující spotřebu energie uvědomit a zohlednit je při vybírání spotřebiče. U elektrického sporáku například můžeme vypínat přívod dříve a nechat jen zbylé teplo nebo si pořídit kvalitnější nádobí s rovným dnem či dobrým těsněním.

Jedním z nejdůležitějších faktorů při spotřebě elektrické energie je však technologie našeho vařiče či trouby, u které může docházet k nemalým ztrátám. Jak si tedy správně vybrat technologii našeho spotřebiče?

Máme možnost se rozhodnout pro technologii s plynem, elektřinou či indukcí. Velké množství energie se dostatečně nevyužije při prvotním rozehřívání nádoby. Zde záleží jednak na materiálu nádoby, ale hlavně na čase zahřívání. V tomto případě je bezkonkurenčně vítězem indukce, protože magnetické spojení hrnce a vařiče zajistí velmi rychlé prohřátí. Účinnost elektrického sporáku z litiny se pohybuje kolem 50% a u novějších typů se sklokeramickou deskou až na 60%. U indukce se pohybuje účinnost ohřevu až na 90% a naopak u plynu je to pouhých 35%. Z tohoto můžeme jednoznačně usuzovat na to, jak to bude se spotřebou energie.

Mnoho uživatelů nepřemýšlí o návratnosti svých investic. Pokud vaříte jen zřídka, investovat do indukčního sporáku není příliš dobrý nápad. Jeho pořizovací cena je poměrně vysoká a návratnost této investice může být i více než deset let, musíme počítat i s pořízením speciálního nádobí, ale jestliže patříte mezi aktivní kuchaře, tak to alespoň za zvážení určitě stojí. Sklokeramická deska i plyn mají nižší účinnost, vyšší spotřebu energie, ale díky přijatelnější pořizovací ceně budou asi tou nejčastější volbou pro běžné domácnosti.

Teď už byste měli být schopni si z nabízených možností vybrat to, co vám nejvíce vyhovuje a pokud se chcete detailně seznámit s možností úspory energie a finančních prostředků za ně vynaložené, určitě navštivte naše internetové stránky, kde vám naši specializovaní pracovníci rádi poradí a vy si můžete porovnat možnou úsporu.

Indukční vařič
+ Velká úspora elektrické energie.
+ Bezpečné, nenahřívají se.
+ Časová úsporaTechnologie vařiče

- Vetší pořizovací cena.
-Speciálně upravené nádobí
-Možnost poškození citlivých věcí na elektromagnetické vlny

Elektrický vařič
+ Velká úspora energie
+ Dobrá čistitelnost
+ Přijatelná cena

- Nebezpečí spálení
- Delší doba rozehřátí plotýnky

Plynový vařič
+ Citlivost na regulování teploty
+ Nízká spotřeba energie(cena plynu)

- Riziková manipulace s otevřeným ohněm
- Horší přístupnost při čištění

Pokud na svůj vysněný vařič teprve šetříte, zkuste s námi ušetřit na jeho významnou část změnou dodavatele energií.




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!