Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Přepis elektřiny u ČEZ už není jen tak

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , ,




Pokud jste v posledních měsících potřebovali přepsat energie na nového majitele a vaše nemovitost je připojena na distribuční soustavu společnosti ČEZ. Mohli jste se potkat s některou z komplikací a celý převod se tak mohl nepříjemně protáhnout. Přepis elektřiny ČEZ provádí ve standardních lhůtách. Nově však vyžaduje spoustu byrokratických obtíží.

V posledních měsících zaznamenáváme nárůst počtu zákazníků, kteří se již několik měsíců neúspěšně snaží sami přepsat elektřinu a některou z absurdních komplikací se snaží neúspěšně projít.



Původní zákazník má smlouvu s ČEZ Prodej, a.s. za nevýhodných podmínek. Nový majitel se pak snaží získat pro sebe, mnohdy, řádově tisíce korun levnější cenou elektřiny. Přepis je ideální příležitost. Původní dodavatel vás nemůže nutit odebírat elektřinu od něj a vy si tak můžete porovnat, zda jeho nabídka obstojí v konkurenčním prostředí. Distribuční území ČEZ

Pokud převádíte elektřinu, protože jste si koupili nebo pronajali nový byt či dům, může se vám hodit pár následujících typů, díky nim nenaletíte a celý proces tak může skončit zdárně mnohem dříve.

Pokud nedoložíte předávací protokol, může se vám stát, že hodnoty odečtu stanoví distributor odhadem. Takový odhad může být daleko vzdálený realitě. Není ani ojedinělé, že stejnou spotřebu zaplatí i dva zákazníci. Potkáváme se i s případy, kdy stejnou hodnotu elektroměru naúčtuje distributor dvěma zákazníkům. Ve všech případech, kdy jsme takové vyúčtování za naše zákazníky reklamovali bylo reklamaci vyhověno. Mějte pak také fotografie meřidel, které mohou posloužit jako důkaz hodnot z předávacího protokolu.

Distributoři se také často snaží napadnout vztah k nemovitosti. Již tradiční je čestné prohlášení, které přikládáme k přepisu, kdy zákazník prokazuje vztah k nemovitosti automaticky prodlouženou nájemní smlouvou. Zákazník v něm dokládá, že nájemní smlouva neskončila a stále trvá.

Pozor si také dávejte na fígle opouštěného obchodníka. Často se nám stává, že původní obchodník schválně vytváří mlhu kolem termínu, kdy bude přenos uskutečněn. Vy pak chybně sdělíte datum a vystavíte se tak smluvní pokutě. Starý obchodník vám pak nejspíš bude milosrdně nabízet odpuštění takové sankce, pokud opět přejdete zpět k němu. Mnohokrát jsme pak takové smluvní pokuty reklamovali. Hledání a dokazování chyby však nikdy nebylo jednoduché. Své o tom ví jednatelka společnosti SABS s.r.o., Silva Šípková, za kterou jsme takto několikrát reklamovali smluvní pokuty u společnosti PRE.

Přepis elektřiny je hračka. Jedná se přece "jen" o ukončení původních smluv minulého uživatele nemovitosti a zavedení nových smluv na majitele nového. Pro dominantní dodavatele však skoro vždy znamená ztrátu zákazníka. Všechny detaily, jak na přepis elektřiny, naleznete v samostatném článku. Celý přepis vám také můžeme pomoci zrealizovat mi, jednání a případné komplikace pak budeme řešit přímo my a vy se tak nemusíte o nic starat.

Nekalé praktiky se po trhu šíří rychleji, než by běžný zákazník čekal. Ostatní dominantní dodavatelé se tak brzo přizpůsobí, pokud to tak už neudělali.

 

 




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!