Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Cena elektřiny nebo plynu aneb za co vlastně platíte?

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , , ,




Výsledná cena za dodávku energií se skládá z několika složek. Některé z nich jsou regulované Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Pro každý kalendářní rok jsou regulované ceny pevné a neměnné pro všechny dodavatele, což znamená, že dodavatel ani spotřebitel nemůže nijak ovlivnit jejich výši. Naopak komoditní složku ceny (cena za silovou elektřinu nebo plyn) a cenu za služby určují sami dodavatelé svou nabídkou. To znamená, že výši ceny, kterou platíte za elektřinu můžete ovlivnit volbou dodavatele.



Jak je to s elektřinou

Cenu stanovenou dodavatelem elektřiny ovlivňují především dva faktory. Prvním z nich je nákup elektřiny na burze, nicméně levný nákup na burze sám o sobě ještě neznamená, že dodavatel svou cenu výrazně zlevní. Zde totiž nastupuje druhý faktor, kterým je konkurence na domácím trhu. Pokud konkurence netlačí cenu dolu, nemá dodavatel důvod nějak výrazně zlevnit. Naštěstí to platí i opačně.Elektřina vs Plyn
Cena elektřiny, která je na trhu aktuální se do rozpočtu domácnosti odrazí až se zpožděním. Je to z toho důvodu, že elektřina se nakupuje v podobě opcí a dodavatelé se perou o budoucí dodávky. To znamená, že pokles burzovních cen se projeví až v dalším roce.
Regulovaná složka se skládá především z poplatků za distribuci a přenos, systémové služby činnost operátora trhu s energií a z příspěvku na obnovitelné zdroje.
Rozdíl v cenách elektřiny napříč jednotlivými kraji způsobuje poplatek za distribuci, o kterou se dělí tři společnosti. ČEZ Distribuce spravuje větší část Čech a severní Moravu. PRE Distribuce má na starosti Prahu a o jižní Čechy a jižní Moravu se stará E.ON Distribuce. Na rozdíl od dodavatelů, nejsou distributoři konkurencí, protože každá spravuje jiné území.

Jak je to s plynem

Stejně jako elektřina, i plyn se dělí na regulovanou a neregulovanou složku. Regulovaná složka se skládá z plateb za přepravu, platby za distribuci a poplatku pro operátora trhu OTE. A i distribuční sítě plynu jsou tři. V Praze je Pražská plynárenská Distribuce, V Jihočeském kraji je E.ON Distribuce a velký zbytek území České republiky spravujeGasNet.
Neregulovaná složka plynu je pak vytvářena dodavateli na základě ceny nakoupeného plynu a jimi poskytovaných služeb.
Všechny společnosti obchodují na společném trhu a záleží pak na jednotlivých obchodních strategiích. To je důvod, proč mají dodavatelé plynu za stejný plyn různé ceny. Velké společnosti nakupovali plyn na několik let dopředu a tím se zavázali vykupovat jej za určitou cenu. Po nějaké době cena plynu klesla nebo byla dovážena levněji a tak nastala šance pro nové společnosti, které plyn koupili levněji a mohli ho tak levněji prodat.

Chcete vysvětlit co platíte přímo na vašem vyúčtování? Pošlete nám ho!

Srovnání cen dodavatelů energií

 




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!