Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Energetické Aukce - rizika a výhody

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , ,




Neustále přibývá domácností, společností a obcí, které se chtějí zúčastnit aukcí energií. Nákup energií přes aukce s sebou, ale nese určitá rizika. Na co si tedy dát pozor?



Energetický regulační úřad (ERÚ) nechal zpracovat analýzu aukcí energií. Z ní vyplývají jejich zásadní nevýhody. Vezmeme je tedy popořadě.Aukce energií

  • Smlouva s pořadatelem aukce obsahuje další podmínky, závazky budoucího spotřebitele a případné sankce.
  • Protože spotřebitel nezná předem vítěze, nezná ani ceník, ani obchodní podmínky, ani personální a technické zázemí dodavatele. Přesto je k podpisu smlouvy předem zavázán.
  • Kvalitu dodavatele určuje hlavně nejnižší cena a jeho spolehlivost, jednání ani nic jiného není předmětem kritérií pro vítězství.
  • Sankce ve smlouvě se vztahují převážně na spotřebitel.

Pokud spotřebitel dodavatele měnil již v minulosti, nebude pravděpodobně úspora tak velká, jelikož na nižší ceně z akce má podíl hlavně první změna dodavatele. Navíc ceny energií klesají obecně, a proto je meziroční srovnání ceníku v rámci aukcí zavádějící. K tomu je třeba dodat, že dodavatel má vliv jen na neregulovanou část ceny. U elektřiny je to cca 45 % a u plynu cca 76,6 % z celkové částky, přesto je často uváděn výpočet právě z částky celkové, což je rovněž zavádějící. Nutno podotknout, že je aktuálně možné dohledat i výhodnější nabídky než ty, které vzešly z aukcí. Pokud ale zákazník aktivně výhodnější nabídky nevyhledává, může pořadatel aukce udělat tuto práci za něj.

Kdo je pořadatelem aukce a kdo v ní může zvítězit?

Zájemce o aukci se zavazuje k budoucímu podpisu smlouvy s dodavatelem, který není předem znám a vystavuje se tak určitému riziku. To je třeba si uvědomit.

Pořadatelem aukcí nejsou města ani obce a v případě potíží není možné u nich hledat pomoc. Pořadatelské společnosti deklarují, že nejsou zodpovědné za kvalitu servisu a úspěšnou změnu dodavatele a že tato povinnost zůstává na vítězném dodavateli. Tedy ani u pořadatelské společnosti není možné najít pomoc v nesnázích.

To, zda se dodavatelé přihlásili k dodržování Etického kodexu obchodníka si nemůžete nijak ověřit, stejně jako si nemůžete ověřit reference stávajících spotřebitelů. Což jsou další dva problémy.

A co sankce?

Sankce stanovené ve smlouvě, případně v obchodních podmínkách pořadatelů a dodavatelů jsou převážně určeny pouze pro budoucí spotřebitele, a často zahrnují absurdní položky, které jsou na hranici morálky. Pokud se tedy nějaké aukce chcete přihlásit, určitě si případné smluvní sankce předem zjistěte. Férový obchodník vás o nich bude informovat předem.

Smyslem sankce pro pořadatele pak bývá kompenzace vynaložených nákladů na pořádání aukce. Tady je pak na uvážení každého účastníka, zda mu sankce přijde přiměřená. Zpravidla se jedná o stejnou částku, kterou by pořadatel aukce získal za zprostředkování nového zákazníka od vítězného dodavatele.

Největší úspěch v dějinách českých aukcí mívají ty pořádané časopisem dTest. Její podmínky byly maximálně vstřícné a zcela transparentní. Je ale pochopitelné, že komerční pořadatelé aukcí musí financovat svůj provoz a podmínky tedy nebudou nastavené stejně.

 

Určitě preferujeme variantu srovnání bez aukce, pokud jste ale rozhodnutí se do nějaké aukce přihlásit, kontaktujte nás. Pomůžeme vám najít správného pořadatele aukce, který vám nastaví podmínky vstřícně a férově.

 




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!