Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Vývoj cen elektrické energie

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , ,




Shrnuli jsme základní faktory, které ovlivňovali cenu energií v roce 2017.  V následujícím přehledu se vám snažíme přiblížit, jak se dá vývoj ceny energie predikovat na příští období a co můžeme čekat od trhu s energiemi příští rok. Nesledovali jsme jen cenu energie samotné, nýbrž i její trendy s ohledem na geologické nebo i politické okolnosti. Zajímá vás jaký vliv na vaši peněženku měla letošní Hurikánová sezóna, nebo zda aktuální diskuze o klimatické dohodě může negativně ovlivnit cenu elektřiny u vás doma?



Vývoj cen elektřiny


Vývoj ceny elektřiny 2017

Cena elektrické energie byla na svém historickém minimu v únoru 2016 a od té doby má neustále stoupající trend. Před námi topná sezóna, kde se obyčejně cena energií zvyšuje, zvýšená poptávka takový jev podporuje. Při pohledu na graf číslo 1 je navíc patrné, že cena elektřiny se před 3-4 roky pohybovala na úrovni kolem 50€ a před 10 roky byla na úrovni až 70€. Trend rostoucí ceny je tak navíc podpořen i historicky, zkrátka víme, že elektřina může být i mnohem dražší. Jaké jsou podle nás ty hlavní faktory, které cenu elektřiny za poslední roky ovlivňují?

Dalším grafem, který vám ukážeme je vývoj cen uhlí. Je patrné, že cena uhlí dosahuje nyní svého maxima za poslední 2 roky. Cena má rostoucí tendenci a obecně se má za to, že stále nedosáhla svého vrcholu. Dnes se cena uhlí obchoduje okolo 80$ a ceny kolem 110$ mu nejsou zase až tak cizí. Podíl uhlí na celkovém výrobním mixu stále stoupá. Např. v Číně je za poslední dva roky uhlí na vzestupu. I v Evropě se zdroje nahrazující uhlí neobjevují tak často jak by si sami Evropané přáli. Z krátkodobého hlediska je důležité připomenout blížící topnou sezónu, kdy stoupající poptávka ještě více podpoří růst ceny Uhlí.

vyvoj ceny uhlí

Vývoj ceny uhlí

Dalším důležitým faktorem, který ovlivňuje cenu elektrické energie jsou emisní povolenky. Zatímco před dvěma lety se jedna emisní povolenka obchodovala za cca 8€. V roce 2016 byla cena elektrické energie na svém historickém minimu a ceny emisních povolenek spadly na prakticky nulovou hodnotu. Dnes, kdy v souvislosti s globálním oteplování vzrůstá tlak na obchod s emisními povolenkami. To se podepisuje na aktuálních cenách povolenky na úrovni cca 2€.

Vycházíme i z názoru dalších odborníků na emisní povolenky, viz např. zdroj E15

Hurikánová sezóna způsobila zavření několika ropných plošin, to mělo samozřejmě negativní vliv na cenu ropy. Stejně tak tomu přispělo i neustále se prodlužující omezení těžby sdružení OPEC. Všechno má své výrobní náklady a stejně tak má i výroba elektřiny a těžba nerostných surovin náklady, které nemohou do nekonečna pouze klesat. Stoupající poptávka pak prohlubuje deficit a podporuje růst ceny ropy a na ni navázaných komodit.

Zajímavým faktorem ovlivňující cenu elektřiny jsou i narůstající problémy francouzské vlády se jejími jadernými elektrárnami. Většina jaderných elektráren ve Francii nedokáže pracovat na 100% výkonu z důvodu své zastaralosti. Ve Francii je podíl výroby z jádra bez mála 80% a pro zemi jako takovou představuje odstavení většího počtu reaktorů výrazné komplikace. Minulou zimu muselo být odstaveno 14 jaderných reaktorů a krátkodobě tak stoupli ceny na své pětileté maximum. Poslední zprávy z Francie hovoří o odstavení 38 reaktorů kvůli vážným technickým nedostatkům.

Protože trend stoupajících cen elektrické energie můžeme sledovat  již rok, tak jsme stejně jako většina odborníků přesvědčeni, že se nedá očekávat v brzké době změna. Dá se předpokládat, že cena komodit spadne s koncem topné sezóny, propad ale nebude nijak dramatický. V roce 2018  pak předpokládáme trvalé zvyšovaní cen stejně jako v roce 2017.

Patříte-li do početné skupiny zákazníků, kteří dnes nemají zafixovanou cenu elektřiny na následující období, zvažte srovnání. Případný podpis kontraktu vás může ochránit před nemilým překvapením na konci roku  2018 nebo 2019.

Elektřinu zdarmaSvítímeStejně.cz se již 5 let věnuje obchodu s elektřinou a zemním plynem na českém trhu. Pro všechny typy firem, organizací, veřejného sektoru i domácností přinášíme garance zastání u dodavatelů energií, pomáháme s výběrem nejen podle ceny ale i podle zkušeností z komunikace s konkrétními dodavateli. Nabízíme svoje know how zákazníkům ve snaze vybudovat dlouhotrvající obchodní vztah ze kterého získávají maximum všichni. Není to jen fráze, zeptejte se na nás.



Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!