Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Podvody při podomním prodeji

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , ,




Podomní prodej energií se stal běžným způsobem jak získat nové klienty, proslulá je díky tomu především skupina dodavatelů kolem Bohemia Energy. Férové obchodní jednání a etika často ustupují v zájmu vysoké provize pro obchodní skupiny, které podle názorů mnohých na liberalizaci trhu vydělali nejvíc. Ačkoli pověst podomních prodejců utrpěla vážné šrámy a většina populace je při jednání s nimi opatrnější, stále se objevují nové a nové případy, kdy lidé nevědomky podlehnou jejich rafinovaným podvodům. Existují však způsoby jak se učině bránit.



Podomní prodej jako takový není zákonem zakázaný. Ochranu spotřebitele má v tomto případě na starosti Energetický regulační úřad. (ERÚ) Ten dbá především nad správným výkladem energetického zákona.

ERÚ Vám může pomoci v těchto případech:ERU

  • problémy s připojením Vašeho odběrného místa,
  • komplikace v procesu změny dodavatele - neakceptace odstoupení/výpovědi,
  • ukončení smluvního vztahu s dodavatelem,
  • dodavatel Vám vystavil smluvní sankci, se kterou nesouhlasíte,
  • jste v režimu neoprávněného odběru,
  • dodavatel s Vámi nekomunikuje,
  • dodavatel nevyřídil reklamaci způsobem, jakým jste si představovali,
  • podepsali jste smlouvu mimo prostory obvyklé k podnikání (např. doma, na ulici apod.),
  • máte podezření na nekalé obchodní praktiky dodavatele,
  • chcete zjistit, kdo je Vaším dodavatelem.

Podomní prodej - odstoupení od smlouvy

Pokud jste uzavřeli smlouvu o dodávkách energií s podomním prodejcem, máte ze zákona právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů od jejího podpisu. Právo na odstoupení od smluv uzavřených mimo prostory obvyklé k podnikání je asi nejznámějším právem nejen v oblasti energií. Využít ho můžou prakticky všechny fyzické osoby.

V Energetickém zákoně je na víc zakotvena možnost odstoupit od smlouvy bez sankcí a bez udání důvodu až 15 dnů po zahájením první dodávky energií. Výpovědní doba činí 15 dnů a počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi. Pokud výpověď doručíte dodavateli před termínem zahájení dodávek, zpravidla dodavatel dodávku ani nezahájí.

>> Jak správně podat výpověď se dozvíte v našem článku. <<




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!