Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

3+1 tipy jak úspořit elektřinu

Publikováno: Kategorie: NovinkyŠtítky: , , , ,




V domácnosti je zpravidla velký prostor pro nejrůznější energetické úspory. V praxi to znamená jen změnit několik návyků, bez nutnosti zásadních úprav životního stylu. Máme pro vás několik praktických tipů, které vám ve snížení  nákladů pomohou.



Úspora elektřiny při vařeníÚspora při vaření

Nejúspornější vaření je takové, při kterém se využívá hrnec s rovným dnem a stejným průměrem jako plotýnka. Nezapomínejte pak šetřit teplo pomocí pokliček. Významnou úsporu také představuje tlakový nebo parní hrnec, který spotřebuje až o 70 % méně energie.

Vyplatí se na ohřívání vody využívat rychlovarnou konvici, která je díky své vyšší účinnosti úspornější a rychlejší než sporák. Neplatí to ovšem pro indukční sporák nebo vařič, který je naopak účinnější než rychlovarná konvice. Pro úsporu při vaření je také důležité používat vhodný hrnec.

Úsporné svícení

Nahradíte-li klasické žárovky např. úspornými LED žárovkami, při totožné kvalitě osvětlení ušetříte minimálně 80% energie. Obavy z vysoké ceny jsou přitom zbytečné, tyto zdroje světla mají mnohonásobně delší životnost než klasické žárovky.

Ve společných prostorech domu instalujte pro rozsvěcení a zhasínání pohybová čidla. Vyplatí se také, osvětlení rozdělit na jednotlivá patra. Venkovní světla na solární energii pak nemusí být vždy jen dekorativním prvkem.

Úspora elektřiny při praní

Jak vypadá úsporné praní? Prostým snížením teploty praní z 90°C na 60°C klesne spotřeba elektřiny o 25%. Předpírku používejte jen tehdy, pokud je to opravdu nutné. Na praní běžného prádla, triček, kalhot, sukní či dalšího oblečení zcela stačí teplota 40°C bez předpírky. Moderní pračky a prací prostředky prádlo dobře vyperou i tímto způsobem. Sledujte vždy doporučené dávkování uvedené na obalu pracího prostředku, nedávkujte od oka. Při dávkování vezměte v potaz i tvrdost vody.

Perte jen tehdy, máte-li pračku plnou prádlem.

Pravidelná kontrola cen

Bez změny zvyklostí pak funguje prosté uspořádání výběrového řízení o svou spotřebu elektřiny. Pokud porovnáváte cenu potravin a zboží v letácích, zvažte porovnání i větších nákladů na chod vaší domácnosti. Správnou změnou dodavatele elektřiny můžete ušetřit ročně až tisícovky do rodinného rozpočtu.




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!