Všechny informace o aktuální situaci na energetickém trhu, dodavateli poslední instance a možnosti uzavřít nové smlouvy naleznete na portálu www.dodavatelposledniinstance.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Pomalý hrnec: 5 důvodů, proč ho mít v kuchyni

Publikováno: Kategorie: Domácnost, Novinky, SpotřebičeŠtítky: ,




Pohodlí, skvělá chuť a jídlo plné živin, to všechno vaší rodině zajistí pomalý hrnec. Právě v zimě ho oceníte nejvíce.



Kdybyste si letos v zimě měli pořídit do kuchyně jen jediný spotřebič, vsaďte na pomalý hrnec. Co ušetří na času a energii, to přidá na chuti a kvalitě jídla. 

Zima je ideální čas pro hutné polévky a eintopfy, které zahřejí na těle i na duši. Každý zkušený kuchař vám přitom řekne, že správný vývar se musí nechat táhnout přes noc. Jen tak vznikne blahodárná medicína, která postaví na nohy i mrtvého. Jenomže nechte přes noc puštěný plynový vařič. Co když při vaření jídlo “uteče” a uhasí plamen? Nebo se kolem sporáku mohou pohybovat děti a domácí mazlíčci… Tyto problémy spolehlivě vyřeší právě pomalý hrnec. Dokonalý vývar – a nejen ten – vykouzlí zcela bezpečně, a vůbec mu při tom nemusíte asistovat.

Jak to funguje? Pomalý hrnec je elektrický spotřebič s vyjímatelnou kameninovou nádobou. Jídlo se v něm připravuje dlouhým varem při nižší teplotě než při klasickém vaření, pečení nebo smažení, obvykle 4-10 hodin při teplotě 90-95 °C. Většina pomalých hrnců má funkci odloženého startu, takže před opuštěním domu můžete nastavit dobu, kdy začne vařit. Po dokončení vaření se pomalý hrnec automaticky přepne na funkci udržování teploty. V kameninové nádobě můžete hotové jídlo rovnou servírovat a potom ji necháte umýt v myčce. Pohodlnější už to být nemůže. 

Pomalý hrnec má vnitřní nádobu, kterou lze mýt v myčce.

1. Šetří čas a námahu

Když jde o domácí práce, je čas alfou i omegou. Dobré jídlo se ale nedá uspěchat a právě tady se skrývá největší benefit pomalého hrnce. Naskládáte do něj veškeré ingredience, stisknete tlačítko a dál se nemusíte starat. 

Hrnec se pomalu zahřívá pomalu, a když jeho obsah dosáhne téměř bodu varu, zahřívání se sníží. V hrnci se udržuje nízký tlak a stabilní teplota v rozmezí 79 – 93 °C, přičemž nejvíce tepla se vytváří na dně a po stranách hrnce. Protože je hrnec přiklopený, pára se sráží na poklici a stéká zpět do hrnce. Nemusíte nic míchat, podlévat ani kontrolovat. 

 

2. Je stoprocentně bezpečný 

Nechali byste doma zapnutý sporák, zatímco jedete pro děti na kroužek? Pravděpodobně ne, zejména pokud vaříte na plynu. Pomalý hrnec snadno umístíte z dosahu všetečných dětských ručiček i zvědavých domácích zvířat, a protože nezvyšuje teplotu kolem sebe ani teplotu povrchu, na kterém stojí, nemusíte ho hlídat ani regulovat. Nemusíte se bát, že by se během dlouhého vaření jídlo připálilo: hrnec využívá teplotu těsně pod bodem varu, takže se tekutiny odpařují velmi pomalu, vlastně skoro vůbec.

A že se někdy zdržíte? To vůbec nevadí, po vypršení doby vaření sepomalý hrnecautomaticky přepne do módu udržování teploty.

 

3. Dělá jídlo chutnější

Většina jídel – zejména polévek a eintopfů – chutná nejlépe, když se nechají trochu uležet. A pomalý hrnec se o toto “uležení” postará už během přípravy. Během dlouhých hodin vaření se jednotlivé chutě zvolna seznamují a propojují, až vytvoří dokonalý celek. Díky relativně nízké teplotě vaření se přitom nemusíte bát, že by se třeba choulostivá zelenina rozvařila na kaši. Pro maso představuje pomalé ideální způsob přípravy – pozvolné dušení  ve vlastní šťávě promění i tuhou flákotu ze staršího dobytčete ve vláčnou lahůdku, šťavnatou a měkkou. Máte-li problém dostat do svých potomků maso, protože je příliš ‚žvýkavé‘, tady je řešení. 

 

4. Dělá jídlo zdravější

Díky dlouhé přípravě se z přísad uvolní všechny blahodárné živiny a teplota těsně pod bodem varu je k nim velmi šetrná. Například vývar z kostí je cenným zdrojem kolagenu, základní stavební jednotky pojivových tkání. Kosti dále uvolňují celé spektrum minerálů, především vápník a fosfor, ale také křemík, hořčík, draslík, síru, železo, selen nebo mangan. Dlouhým varem se do polévky vyplavuje celá řada nezbytných aminokyselin. Vitaminy a minerály se uchovají ve vysokém množství i v zelenině, kterou za tímto účelem můžete vařit vcelku.
Pokud si střežíte příjem kalorii, oceníte, že vaření v pomalém hrnci nevyžaduje vůbec žádný tuk navíc. Dokonce i se solí a kořením můžete být střídmější, neboť dlouhá příprava zvýrazní přirozené chutě a dochucovat je třeba jen minimálně. 

 

5. Šetří energii a peníze

Přestože pomalý hrnec pracuje dlouhé hodiny, není náročný na spotřebu elektrické energie. Ke svému provozu totiž nepotřebuje vysoký příkon. Jeho hodnota bývá upomalých hrncůkolem 250 W, zatímco elektrická trouba má příkon kolem 3500 W a elektrická nebo indukční varná deska i 7 000 W. Provoz pomalého hrnce tak vyjde průměrně na 1,50 Kč za hodinu, zatímco pečení v elektrické troubě na 21 Kč/hod a na indukční desce dokonce na 42 Kč/hod! Přestože pomalý hrnec vaří o několik hodin déle, stále to vyjde levněji. 

 

Spoustu inspirace a skvělé recepty najdete například v knize Zdravá jídla z pomalého hrnce, rozcestník internetových receptů zase na stránkách výrobce pomalých hrnců Bionaire

 




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!