Obchodní cena plynu od 1 596 Kč s DPH za 1 MWh. Obchodní cena elektřiny od 3 981 Kč s DPH za 1 MWh ve VT (sazba DO2d). Více na www.PorovnejEnergie.cz

Používáte zastaralý prohlížeč. Doporučujeme bezplatný upgrade na novější verzi, aby se vám webové stránky zobrazovaly správně.

Kdy začíná noční proud? Kdy Vám spíná nízký tarif?

Publikováno: Kategorie: Elektřina, EnergieŠtítky: , , , , , , , ,




Často vás zajímá, kdy začíná noční proud - často nazývaný také "noční tarif" nebo "nízký tarif". Odpověď je mnohdy složitější než se zdá na první pohled. Časy spínání HDO jsou jedním z prvků řízení spotřeby, díky nim se daří stabilizovat přenosovou síť. Není tedy vždy pevně a stejně stanoveno, že noční proud je vždy noční a ten denní zase přes den, distributoři ale časy zveřejňují a můžete tak jednoduše zjistit, kdy levnější tarif sepne i vám.



Pokud používáte elektřinu kromě svícení také na vytápění nebo ohřev vody, určitě byste si měli zjistit, jak funguje HDO (hromadné dálkové ovládání). Zkratka znamená Hromadné dálkové ovládání, díky kterému váš bojler, přímotop, akumulační kamna nebo i tepelné čerpadlo využívá nízký tarif.

S HDO můžete významně ušetřit za elektřinu, pakliže využíváte dvoutarifový produkt a správný jistič. Nízký tarif může platit 8 až 22 hodin denně v závislosti na distribuční sazbě.

Pokud vás zajímá v kterou denní dobu vám spíná vysoký a nízký tarif (noční a denní proud), dá se to jednoduše zjistit na stránkách konkrétních distributorů. Zpravidla po zadání povelu měřidla vám stránky zobrazí diagram, podle kterého jednoduše zjistíte v jakou dobu levnější tarif začíná. Pokud budete někdy takovou informaci hledat sami, hledejte termín "spínání HDO". Jaký povel se vás týká zjistíte přímo na měřidle (hodinách).Distribuční území ČEZ

Změna časů nízkého tarifu (nočního proudu) není možná.

Kolik hodin nízkého tarifu mám?

Délka nízkého tarifu  je daná vaší distribuční sazbou. Přesné podmínky vaší distribuční sazby můžete dohledat v aktuálním cenovém rozhodnutí ERÚ. Ve zkratce vám je shrnujeme v následující tabulce.

Sazbaminimální denní doba platnosti NT
C 25d,26d8 hod.
C 35d16 hod.
C 45d, 46d20 hod.
C 55d, 56d22 hod.
D 25d, 26d, 27d8 hod.
D 35d16 hod.
D 45d, 57d20 hod.
D 56d22 hod.
D 61dDoba platnosti nízkého tarifu je stanovena celoročně od pátku 12.00 hodin do neděle 22.00 hodin.

Jakou mám distribuční sazbu?

Pokud nevíte, jakou distribuční sazbu máte, zjistíte to nejlépe z vašeho vyúčtování nebo smlouvy o připojení nebo dodávce. Jak najít distribuční sazbu na vyúčtování se můžete podívat v našem článku.

Jak složitá je změna distribuční sazby?

Změnit distribuční sazbu může každý zákazník 1x ročně zdarma. Změna ovšem není jen tak. Kromě patřičné revize, musíte také splňovat jednotlivé podmínky distribučních sazeb. Ty se podle distribuční sazby liší. Všechny aktuální podmínky najdete v aktuálním cenovém rozhodnutí ERÚ nebo na stránkách svého distributora. Změna v rámci stejného typu využití zpravidla není nic složitého a neobnáší žádnou větší administrativu. (Např. změna z D01d na D02d) Změnit distribuční sazbu z jedno-tarifní na dvou-tarifní však už může představovat více náklady spojené s novou revizí, výpočtu požadovaných příkonů a především změnu elektroměru.

Chcete za elektřinu ušetřit? Srovnejte si ceny elektřiny a plynu bez nutnosti zadávat osobní údaje!

Vyzkoušejte portál www.porovnejenergie.cz, který vám pomůže najít nejlepšího dodavatele.




Další příspěvky ze stejné kategorie


error

Pomohl vám tento článek? Dejte vědět i ostatním!